Onderhoud Spa'sDe Waterwereld

 

 

Waterbehandeling van uw Hot Tub water.
Een Hot Tub is er voor uw plezier. En dat plezier begint met zuiver water. Hoe u dat water in een uitstekende conditie houdt? De waterwereld als dealer van Beachcomber Hot Tubs doet wij graag een boekje open over gezond Hot Tub water.

 

Als u deze tips in de praktijk brengt, verzekert u zich van het zuiverste water. Een heel seizoen lang, jaar in jaar uit. U zult zien dat het onderhoud van uw Hot Tub water eenvoudiger is dan u denkt mits u het water met grote regelmaat controleert en eventueel corrigeert. Het heeft vaak even de tijd nodig om de juiste behandeling in de vingers te krijgen.

 

Wat u zelf kunt doen.
Hot tub plezier van het zuiverste water begint bij een doordacht watercirculatiesysteem en een goed werkende filterinstallatie. Daarmee legt u de basis voor schoon en helder water. Maar u kunt zelf ook een steentje bijdragen aan de kwaliteit van uw badwater, door regelmatig verversen van het water, uw bad altijd af te dekken, uw bad tijdens het verversen van het water goed schoon te maken, en met het regelmaat afspoelen van uw filterpatroon. Dit reguliere onderhoud verhoogt uw Hot Tub plezier en uw bad staat er altijd uitnodigend bij. Bij gezond Hot Tub water komt echter meer kijken. Desinfecteren bijvoorbeeld, en een doordachte waterbehandeling. Laten we de feiten eens op een rij zetten.

 

Algen, bacteriën en verontreinigingen krijgen geen kans.
Een Hot Tub krijgt nogal wat te verwerken. Juist bij hoge temperaturen voelen bacteriën zich hierin als een vis in het water. Ze vermenigvuldigen zich in een ras tempo. Algen houden eveneens van warm water. Ze zorgen voor een groene aanslag en verkleuren uw Hot Tub water. En wat dacht u van haren, huidschilfers en bodylotion die in uw bad achterblijven? Of bladeren, stof en insecten? Gelukkig hoeft u van dit ongemak geen hinder te ondervinden. Met een juiste waterbehandeling, worden verontreinigingen afgevoerd en krijgen algen en bacteriën geen kans. Sterker nog: u bent verzekerd van constante waterkwaliteit en van Hot Tub plezier zonder zorgen.

 

Enkele begrippen.
Om uw Hot Tub water aantrekkelijk te houden, is een gezonde waterbalans een eerste vereiste. Eerst willen we u vertrouwd maken met enkele begrippen. Ze komen u ongetwijfeld bekend voor. ‘Meten is weten’ geldt in het bijzonder voor gezond Hot Tub water. Om uw metingen uit te voeren gebruikt u een testset of teststrips.

 

Ozonator.
Hot Tub water kan ook doormiddel van een ozongenerator worden gezuiverd. Ozon (O3) is een actieve zuurstofvariant die vele malen sterker is dan bijvoorbeeld chloorbleekloog. Het breekt organische en anorganische verontreiniging af en doodt ziekteverwekkers. Irritaties aan huid, ogen en slijmvliezen nemen met ozon waterbehandeling beduidend af. Ozon zorgt voor kristalhelder water en helpt u het chloor gebruik tot een minimum te beperken. Ozon wordt gebruikt als ondersteuning naast uw andere water producten.

 

Mg/ l en parts pro million (p. p. m.)
In uw Hot Tub water bevinden zich stoffen als chloor en calcium. De concentratie van deze stoffen drukken we uit in Mg/ l of p. p. m.: eenduizendste gram per liter.

 

pH- waarde.
Ook deze term klinkt u vast en zeker bekend in de oren. De pH- waarde geeft aan of uw water basisch, neutraal of alkalisch is ofwel de zuurgraad. Bij een waarde van 7,0 is het water neutraal. Bij meer dan 7,0 pH is het water alkalisch, bij minder dan 7,0 zuur. De waarde mag schommelen tussen 7.0 en 7,6. De ideale waarde is 7,2. De pH- waarde is van belang voor de desinfectie van uw bad. Hoe lager deze waarde, des te beter de desinfectie. Ook bij kalkafzetting en algen is de pH- waarde van belang.

 

Calciumhardheid en kalkevenwicht.
De calciumhardheid geeft het kalkgehalte in uw water aan. Hoe hoger deze waarde, hoe meer kalk in uw bad. En omgekeerd. De normale waarde ligt tussen de 98 en 249 p. p. m (5,5°- 14° dH = Duitse graden hardheid). Zacht water heeft een hardheid van 0 - 142 p. p. m. (0°- 8° dH), middelhard water 142 - 267 p. p. m. (8°- 15° dH) en hard water 267 - 534 p. p. m. (15°- 30° dH). Hoeveel kalk mag er in uw water zitten? Hoe krijgt u helder water en voorkomt u kalkaanslag? Bij een kalkevenwicht is de kalk in uw zwemwater voor 100 procent opgelost. Er is nu geen afzetting van kalk mogelijk. Van troebel water door vlokken is evenmin sprake. Bij dit evenwicht worden de materialen van uw bad niet aangetast.

 

Alkaliteit.
pH- waarde, desinfectie en alkaliteit zijn nauw met elkaar verbonden. U krijgt namelijk alleen een goede desinfectie bij een stabiele pH- waarde. Die stabiliteit wordt in grote mate bepaald door de alkaliteit. Deze dient te liggen tussen de 80 en 150 p. p. m.

 

Chloorwaarde.
Hoeveel chloor mag uw bad hebben? Laten we eerst ingaan op de volgende drie begrippen: de totale, de vrije en de gebonden chloorwaarde. De totale chloorwaarde geeft de hoeveelheid chloor van uw water weer, maar zegt niets over de werking ervan. Normale waarde: 1,0 - 2,5 p.p.m. De vrije chloorwaarde geeft aan hoeveel actief chloor uw water bevat. Dit gehalte bepaalt de desinfectie en dient tussen de 1,0 en 3,0 p.p.m. te liggen. Gebonden chloor is niet meer actief. Het heeft haar desinfecterende werking gedaan en werkt zelfs de desinfectie tegen. Het ruikt sterk en kan ogen en slijmvliezen irriteren. Hoe lager de gebonden chloorwaarde, hoe beter. Hanteer een maximumwaarde van 1,0 p.p.m. De gebonden chloorwaarde mag overigens nooit hoger liggen dan de vrije chloorwaarde.

Bij water wisseling of eerste vulling van uw Hot Tub een chloorshock uitvoeren. Melpool 63/G is een snel oplossend desinfectie middel, uitermate geschikt voor het snel afdoden van bacteriën. Kan ook gebruikt worden bij algen bestrijding.

 

Melpool/55G: 1,6 gram/1000 liter verhoogt het chloor gehalte met 1 p.p.m.

Dosering: Chloor shock: 8 gram/1000 liter.

 

Melpool 90/20 is een langzaam oplossend desinfectie middel.  Houd het vrije chloor gehalte tussen de 0,5 – 2,5 p.p.m.

Dosering: Afhankelijk van het gebruik ± 2 tabletten per 5-7 dagen.

 

Indien u de bovenstaande waarden hanteert heeft u in principe zuiver, hygiënisch en gezond spawater. Algemeen bekend is dat in de eerste weken van het Hot Tub bezit het wateronderhoud moeizaam kan verlopen. Over het algemeen komt dit doordat er te grote hoeveelheden chemicaliën aan het water toegevoegd worden. Doordat er maar een kleine hoeveelheid water in een Hot Tub zit is het water over het algemeen minder stabiel als bijvoorbeeld zwembadwater. Indien u na enige tijd handigheid krijgt in het onderhouden van uw Hot Tub water blijkt dit onderhoud bijzonder mee te vallen. Belangrijk is dat u minimaal 2 maal per week het water controleert. Laat u uitgebreid informeren bij aankoop van uw Hot Tub betreffende alle onderhoudswerkzaamheden rondom uw Hot Tub.

 

Filterpatroon.

De Waterwereld raad u aan de filterpatroon wekelijks te spoelen en om de twee weken te reinigen met bijvoorbeeld DET of Aquafinesse filtercleaner.

Gebruik een filterpatroon bij voorkeur niet langen dan 3 maanden.

 

Enkele andere voorkomende onderhoudsproducten.

 

Melpool PAC: een vloeibaar vlok middel voor het binden van vuil en stofdeeltjes.

Deze deeltjes zullen snel vlokken vormen en kunnen dan door het filter uit uw water gefilterd worden.

Dosering: een of meerdere malen per week 1 ml/1000 liter toevoegen. Een overdosis veroorzaakt juist het tegenovergestelde effect.

 

Melpool QAC: een vloeibaar middel voor bestrijding en vermijding van algen.

Dosering: bij eerste behandeling 30 ml/1000 liter. Daarna elke 5-7 dagen 8 ml/1000 liter.

 

Melpool DET: vloeibaar reinigingsmiddel voor het reinigen van het filter element.

Dosering: 250 ml in een bak met water en ± 12 uur laten intrekken. Na reiniging goed uitspoelen.

 

AquaFinesse Filtercleaner: reinigingsmiddel in tablet vorm voor het reinigen van filter elementen.

Dosering: 2 tabletten in een bak met warm water, element 1 uur laten weken, hierna met een krachtige straal water uitspoelen.

 

AquaFinesse Hot Tub: totaal waterbehandeling pakket. Verzorgingspakket waarbij met een gepatenteerde vloeistof wordt gewerkt die wekelijks aan het water toegevoegd dient te worden.

Een box is voldoende voor 3 maanden.

 

SureSpa Spa Flush.

Voor het reinigen van het leidingwerk van uw Hot Tub.

Dorering: voor waterwissel half flesje toevoegen aan het oude water, filter verwijderen en massage pomp(en) 20 minuten laten lopen. Daarna uurtje laten staan. Nogmaals pompen laten lopen. Water wegpompen en vullen met nieuw water.

 

Voorkomende problemen.

 

 

ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Groen water, gladde bodem en wanden

Algen/lichtinval

Slechte desinfectie

pH controleren/bijstellen

Chloorshock toepassen

Melpool QAC toepassen

   
Troebel water, kalkafzettingKalk laat los uit waterWater uit balans: meet pH, hardheid en alkaliteit corrigeren
   
Troebel water (melkachtig)Teveel vlokmiddel in bad

pH-waarde corrigeren. 

Filter pomp continu laten draaien of stop zetten omvlokmiddel te laten bezinken

   
Zwevende deeltjesGeen afdoende filterwerkingDeeltjes blijven niet achter in filter. Vlokmiddel toedienen
Let op: filter vervuilt sneller dan normaal. Filter regelmatig verversen
   
Water schuimtTeveel anti-alg of een reinigingsproduct gebruiktBad gedeeltelijk leeg pompen, bijvullen met vers leidingwater
   

Melkachtig/troebel water, ruwe wanden.

Chloorshock geeft geen resultaat.

Uitval van kalkdeeltjes door te hoge pH-waarde.pH-waarde corrigeren, vlokmiddel toepassen en continu filteren
   
Troebel water, gladde wanden, chloorlucht, pijn aan de ogen.Teveel belasting waardoor teveel gebonden chloor.pH meten, corrigeren naar 7,2 chloorshock toepassen, zorg b.v. voor een vrij chloorgehalte van 5 mg/l.
   
Bruin waterIJzeroxide in water, bruine alg

Bij ijzeroxide: bad leegpompen, schoonmaken en vullen met leidingwater. 

Bij bruine alg zie groen water/alg.

Klaverstraat 12 | 6051 KE Maasbracht | Tel. 06 - 536 42 121 | KvK: 12067583 | BTW nr.: NL001827987B69 | volg op Facebook
FJ Design
Uw winkelwagen
Momenteel is uw winkelmandje leeg